Hogyan válasszak projektort?

Mielőtt projektort vásárolna, gondolja át az alább kérdéseket:

– Hol kívánom felhasználni a projektort?
– Milyenek a fényviszonyok a felhasználási térben?
– Milyen típusú tartalmat kívánok megjeleníteni a projektorral?
– Csak egy, vagy több helyen akarom felhasználni a projektort?

A kérdések megválaszolásához először is tisztázzunk néhány alapfogalmat:

Képalkotási technológia: napjainkban alapvetően LCD és DLP technológiájú projektorokat találhat a piacon, ill. egyre feltörőben van a LED technológia. Ez utóbbival nem fogunk most még sokat foglalkozni, mert még eléggé kiforratlan a technológia, és a hagyományos felhasználásban még nehezen alkalmazható igen kis fényereje miatt.

LCD technológia: az izzólámpa fehér fénye áthalad 3 un. dikroikus tükrön, mely tükrök a fényt a három alapszínre bontják, és a szétbontott alapszíneket egyenként egy-egy LCD (Liquid Cristal Display) panelen keresztül az optikába juttatják. Ez a technológia elsősorban a kivetített színek minőségében elsőrangú megoldás. Az LCD technológiával természetes és életszerű színekkel vetítheti ki videóit, fotóit és Power Point előadásait egyaránt. Mivel e technológia esetén a panelrendszerben nincsenek mozgó alkatrészek, így nincsen képremegés sem. A színek összeolvadnak, így természetes képek jönnek létre, melyek kímélik a szemet. Hátránya ennek a technológiának, hogy mivel az LCD panel képtelen 100%-ban elzárni a fény útját, ezért nagyon sötét környezetben nem tud teljesen fekete színt kivetíteni. Ez utóbbi funkció kizárólag az otthoni használatú házimozi projektorok esetében releváns. Emellett nem ajánlott használata poros és füstös helységekben, mivel a szennyeződés a tükrökre lerakódva fakíthatja és sárgíthatja a vetített képet.

DLP technológia: az izzólámpa fehér fénye egy olyan felületre vetül, amelyen sok millió billegő tükör helyezkedik el, melyet egy áramkör vezérel, hogy a fényt az optikába vetítse, vagy ne. A színeket egy forgó színtárcsa bontja fel. Ez a technológia is nagy fényerejű képet képes előállítani és mivel alkalmas arra is, hogy egyáltalán ne kerüljön fény az optikába, lehetséges vele a tökéletes fekete szín előállítása is. A gép belsejében a por és korom lerakódását a mozgó színtárcsa akadályozza meg. Hátránya, hogy alkalmanként a vetített képen észrevehető az un. „szivárvány-hatás” ami azt jelenti, hogy a fehéren vetített felületen a szem érzékelni képes a fehér szín kikeverését és az alapszíneket külön-külön felvillanva látja. De ez csak kifejezetten speciális képtípusoknál jelent gondot.

Fényerő: fontos tulajdonsága a projektoroknak a fényerő, ami azt mutatja meg, hogy egységnyi felületre milyen fénymennyiséget juttat el a projektor. Ennek mértékegysége az ANSI Lumen. A házimozi projektorok nem rendelkeznek viszonylag nagy fényerővel, mivel optimális esetben teljesen vagy részben besötétített helységben vetítenek velük. Egy részben sötétíthető irodában ált. 2000 ANSI Lumen az a fényerő, ami már megfelelő minőségű képet ad a felhasználónak, de sötétítés(árnyékolás) nélkül inkább 2500 ANSI Lumen fényerejű projektort érdemes keresni. 100 fő körüli termekben az általános a 3000-3500 ANSI Lumen fényerő.

Kontraszt: olyan viszonyszám, amely megmutatja a teljesen fehér és teljesen fekete kép közötti szürke árnyalatok számát. A kontraszt arány minél nagyobb, annál jobb! Értéke összefüggésben van a képalkotási technológiákkal is, az LCD technológia általában kisebb értéket nyújt, mint a DLP a fentebb említett okokból. Az alap kontrasztarány az LCD projektorok esetében átlag 5-600:1, míg a DLP projektorok esetében 2000:1.

Felbontás: Egy szorzat, amely megmutatja, hogy a vetített kép hány képpontból áll. Az első szám az oszlopok, a második szám pedig a sorok számát mutatja. A legáltalánosabban elterjedt felbontások a következőek: SVGA (800×600), XGA (1024×768) és a WXGA (1280×800). Előbbi kettő 4:3 képarányú vetített képet ad, utóbbi 16:10 képarányút. A projektorok leírásában elsősorban a valódi (native) fizikai felbontását kell feltüntetni, de ennél nagyobb felbontású információt is meg tudnak jeleníteni lecsökkentve azt a saját felbontásra. A maximális felbontás kezelése modellfüggő, a termékek leírásában megtalálható.

Zajszint: A projektort működése közben saját ventillátora hűti, ennek a zaja határozza meg egy adott modell zajszintjét. Mértékegysége a decibel (dB), mely érték minél kisebb, annál halkabb a projektor. Ha a hallgatóság 1-2m-re ül a projektortól, érdemes 40dB-nél halkabb projektort választani, viszont ha a mennyezetre lesz rögzítve a projektor, akkor ez kevésbé fontos tényező. A legtöbb modell esetében két értéket találunk a termékleírásban, ahol meg van adva az un. ECO vagy gazdaságos üzemmód zajszintje is, ami minden esetben alacsonyabb a normál használathoz képest.

Trapézkorrekció: Mivel a projektort ritka esetben tudjuk csak tökéletesen szemben elhelyezni a vetített felülettel, előfordulhat, hogy az eredetileg téglalap alakú kép eltorzul, és trapéz alakot vesz fel. Ezt a torzulást egy elektronikus képmanipuláció segítségével vissza tudjuk korrigálni téglalap alakúra. Manapság már minden modell tartalmaz függőleges trapézkorrekciót, mellyel a vetített kép alsó és felső szélességét lehet szabályozni. A komolyabb csúcsmodellekre jellemző, hogy akár vízszintes trapézkorrekciót is tudnak, mely során a kép jobb és bal oldali magasságát is tudjuk szabályozni.

HOL KÍVÁNJA FELHASZNÁLNI A PROJEKTORT?

Annak függvényében, hogy hol kívánja felhasználni a projektort az alábbi területek a legelterjedtebbek:

Általános felhasználású projektor: ezek a projektorok általában minden márkánál a belépő modelleket jelentik, melyek alapfunkciója tökéletesen kielégítik az átlag felhasználó igényeit, megbízható működésűek. Jó ár/érték arányt képviselnek, fényerejükkel általában egy részben sötétített helységben tökéletesen megállják a helyüket.
Oktatási projektorok: az oktatási intézmények általában speciális igényekkel lépnek fel a projektorok területén, ezeket hivatottak kielégíteni a speciális oktatási modellek. Fontos a jó képminőség, kímélendő a gyerekek szemét, valamint a tartósság és költséghatékonyság. Az oktatási modellekre általában a készülékkel megegyező időtartamú izzó garancia jellemző.
Vetítés interaktív táblára: az interaktív táblára vetítés egy szempontból mindenképpen speciális, mégpedig, hogy lehetőség képpen minél közelebbről tudja a projektor megvetíteni a tábla felületét. Ez azért fontos, mert így minimalizálni tudjuk a táblára vetülő árnyék méretét. Ezek az un. ESP modellek, melyek nagy látószögű lencsével vannak ellátva. Két alapmodellje van, a halszem optikás és a tükrös optikás.
Hordozható/Ultrahordozható projektorok: speciális felhasználásra tervezett termékek, melyek esetében a legfontosabb szempont a készülék súlya. Ált. a 2 kg. alatti projektorokat ultahordozható projektoroknak hívjuk, melyeket könnyedén hordozhatjuk tárgyalásról tárgyalásra vagy tanteremből terembe egyaránt, akár egy laptoptáskában is elférnek a számítógép mellett. Az ultrahordozható gépek magasabb árkategóriát képviselnek, mert extra igényeket elégítenek ki. A 2 kg és 4 kg. közötti gépek az átlagosan hordozható projektorok. Amire oda kell figyelnünk ha hordozható projektort szeretnénk: hogy hordtáska mindenképpen legyen hozzá. Manapság nem minden modellhez jár hordtáska, pontos információt a terméklapokon találhat vagy kérdezzen munkatársunktól!
Installációs projektorok: a csúcstechnikát képviselő modellek tartozna ebbe a kategóriába. Általában konferenciatermekben használják fel őket, fixen telepítve, extrém magas fényerővel rendelkeznek. Árban lényegesen magasabb árszintet képviselnek, de ezért természetesen felhasználásuk is jóval nagyobb lehetőségeket kínál. Általában egy-egy modell többféle cserélhető optikával is rendelkezik, mely alkalmazásával rugalmasabban lehet elhelyezni a projektort a térben.
Házimozi projektorok: a házimozi projektorok felhasználása alapjaiban tér el az irodai és konferenciatermi projektoroktól. A házimozi projektorokat általában tökéletesen sötétített helységekben használják, így a fényerejük is alacsonyabb az üzleti modellekhez képest. Ezáltal sokkal kevesebb jelentősége van a fényerőnek, ellenben nagyon fontos, hogy a színek élénkek legyenek, valamint a kontrasztarány is magas legyen, hogy minél szebb árnyalatokban jelenjen meg a vetített kép.

A FELHASZNÁLÁSI TÉR FÉNYVISZONYAI MILYENEK?

Összegezve azokat az információkat, melyeket a fényerő fogalmának meghatározásakor láthattunk, a következők a megfontolandóak:

Ha házimozi felhasználásra keresünk projektort, akkor az átlagos fényerő az 1200-1800 Ansi lumen. A házimozi projektorokat besötétített helységben használjuk, hogy a nagy kontrasztarány érvényesülhessen!
Ha egy sötétíthető irodában tartunk kis létszámnak (max. 20 fő) prezentációt, akkor ajánlott a minimális 2000 Ansi fényerő. Amennyiben a sötétítés nem megoldható, akkor a minimális ajánlott fényerő 2500 ANSI Lumen
Ha nagy konferenciateremben tartunk előadást nagy távolságból és nagyméretű képpel dolgozva, akkor ajánlott a minimum 3000-3500 ANSI Lumen fényerő. Szabadtéri vetítéseknél is ez a minimum fényerő.

Általános szabály, hogy akár zárt térben, akár szabad térben vetítünk, próbáljuk meg, hogy a vászon felületét a lehető legkevesebb természetes fény érje, így optimálisan fogjuk tudni kihasználni projektorunk fényerejét.

MILYEN TÍPUSÚ TARTALMAT KÍVÁNOK MEGJELENÍTENI A PROJEKTORRAL?

Fontos megjegyezni, hogy alapvetően az összes projektor képes mind filmet, képeket vagy diavetítést megjeleníteni, azonban bizonyos modellek bizonyos speciális felhasználásra lettek kifejlesztve.

Filmek megjelenítésére elsősorban a házimozi projektorok a legalkalmasabbak, azáltal, hogy fényerő, felbontás és kontrasztarány tekintetében a besötétített helységekben vetített nagy felbontású és sok színárnyalattal operáló mozifimek vetítésére lettek kialakítva.
Képek, előadások és Power Point prezentációk elsősorban az általános, oktatási/irodai és hordozható projektorok specialitásai. Fontos a tényezőjük a fényerő, hisz az üzleti felhasználásban nem mindig adott a sötétítés lehetősége.
Az installációs projektorok minden tartalmat magas szinten jelenítenek meg köszönhetően széles felhasználási lehetőségeinek és komoly felszereltségüknek.

CSAK EGY VAGY TÖBB HELYEN KÍVÁNJA FELHASZNÁLNI A PROJEKTORT?

Bizonyos helyzetekben mobilan használjuk a projektort, bizonyos helyzetekben pedig rögzítve a mennyezetre vagy a falra. Ebből a szempontból alapvetően a súly az egyik legfontosabb tényező.

Az ultrahordozható projektorok max 2 kg tömegűek, és kifejezetten olyan felhasználóknak ajánljuk, akik gyakran tartanak különböző helyszíneken előadásokat és mindig saját projektorukat használják. Ezekhez a modellekhez ált. tartozék a hordtáska is.
Az általános felhasználású projektorok alkalmasak mind mobil mind rögzített felhasználásra egyaránt. Átlagosan 3 kg. körüli a tömegük.
Ha már előre tudjuk, hogy egy helyen fogjuk használni a projektort, akkor érdemes egy fali vagy mennyezeti rögzítő konzollal elhelyezni, mely biztonságos, és nagy könnyebbséget ad, hogy nem kell minden bekapcsolás után újra beállítani a képen a trapézkorrekciót.

BIZTONSÁGOS HELYEN VAN A PROJEKTOR A FELHASZNÁLÁSI TÉRBEN?

Azok a projektorok melyeket használat és felügyelet nélkül hagyunk azok veszélyen foroghatnak. Mivel viszonylag kis tömeggel és nagy értékkel bírnak, igen vonzó a tolvajok számára. Az asztalon használatos projektorokat mindenképpen zárjuk el használat után, akár zárható kis görgethető pultba is. Bizonyos projektorok rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy a váz egy részébe olyan beszögellést építettek be, amely lehetővé teszi, hogy egy egyszerű lakattal rögzíteni lehessen a projektort. E kiegészítő tulajdonság legfejlettebb változata az un. „Kensington-zár” előkészítés, amely még biztonságosabb rögzítést tesz lehetővé. A mennyezetre rögzített projektorok esetében is beszélhetünk már mobilitásról, hisz egyes gyártók megjelentek un. „click” termékekkel, melyekre a projektort egy egyszerű kattintással felhelyezhetjük, és ugyan ilyen könnyen a tanóra végén le is szedhetjük.

PROJEKTOR KIEGÉSZÍTŐK: 

Mennyezeti és oldalfali rögzítő konzolok: A projektorok biztonságos és esztétikus rögzítéséhez otthon és az irodában egyaránt.
Állványok: a projektorok alkalmi tárolására szolgálnak. Egyes modelleknél állítható a magasság, érdemes több tálcás modellt választani, melyre a laptopot is kényelmesen el lehet helyezni.
Vásznak: ugyan úgy, mint a projektorok esetében megfontolandó, hogy ha házimozi felhasználásra veszünk vásznat, akkor érdemes 16:9 képarányú vásznat választani, fix fali vagy plafonhoz történő rögzítéssel. Irodában inkább a 4:3 képarányú vásznak az elterjedtek, és mobil felhasználás esetén az 1:1 képarány található meg a piacon.