Akadálymentesítés

Sokféle területen (úgymint: templomokban, színházakban, mozikban, várótermekben és előcsarnokokban, vagy interpretációs célra múzeumi előadásokon, kiállításokon stb.), feltétlenül szükséges, hogy mindenki egységesen jól hallja a közlendőket, az érdekességeket, netán a zenét. A hallókészülékesek esetében ezt megoldani, a hangerősség növelésével lehet (ami zavarhatja a többieket), vagy egy úgynevezett indukciós hallássegítő rendszer kiépítésével.

Ez a hallássegítő megoldás, abszolút egyszerű elven alapszik, és nem kerül „horribilis” összegekbe.

A rendszer úgy épül fel, hogy egy indukciós hurkot (ami tulajdonképpen egy vezeték) fektetnek a földre, vagy szerelnek a falra/plafonra, és meghajtják egy áramgenerátoros kimenetű erősítővel. Ezáltal mágneses tér keletkezik a hurok belsejében, ami feszültséget indukál a hallókészülék T-coil tekercsében. A hallókészüléken egy kapcsoló segítségével lehet átállítani, hogy ne a mikrofonja, hanem a belső tekercse „szólaljon meg” a halláskárosult fülében. Az indukált feszültség azután a hallókészüléken belül visszaalakul hangjellé. A rendszerben indukciós övre tehető vevőegységet is lehet használni, mely mind halláskárosult, mind egészséges hallású emberek által használható.

A készüléken saját magunk tudjuk a hangerőt szabályozni, illetve mélyvágást beállítani. A rendszerben tetszőleges számú vevőegység alkalmazható.

És hogy ne csak a száraz, direkt jelet lehessen a hallókészülékeken hallani, az erősítőhöz, határfelületi mikrofont is tudunk csatlakoztatni, ami által megjelenik a térérzet.