Digitális földfelszíni televíziós műsorszórás (DVBT)

Amit a DVB-T-ről tudni érdemes

Miért a DVB-T?

– Mert a szokásos analóg televíziós csatornában MPEG-4-es tömörítés esetén 8-10 kiváló minőségű műsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétől függően, illetve lehetőség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
– Mert az adatsebesség hatékony kihasználása révén növelhető a programok száma, és/vagy frekvenciák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
– Mert lehetőség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
– Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthető.

Mit nyújt a földi digitális televíziózás a nézőnek az analóghoz képest?

– Több tartalmat, új csatornákat: emelkedhet az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma.
– Kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás.
– A legmodernebb technológia alkalmazásával a nagyfelbontású televíziós adások (HDTV) is elérhetők.
– Kényelmesebb kezelhetőséget: EPG (elektronikus műsorújság), mely biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát.

Mit jelent a DVB-T a műsorszolgáltatóknak?

– Lefedettséget: az országos lefedésű csatornák száma megnő, így új szolgáltatók részére teremt sugárzási lehetőséget.
– Feltételes hozzáférésű műsorátvitelt: a digitális jelekhez hatékony titkosítás tartozhat, amely lehetővé teszi a nézők igény szerinti kiszolgálását, a tartalom hatékony védelmét.
– Új reklámlehetőségeket: a programszám jelentős növekedése állandó reklámcsatornák indítására is alkalmas.
– Rétegigények kielégítését: tematikus programcsatornák indíthatók a megnövekedett kapacitás révén.

Mit kell tudni a DVB-T vevőkészülékről?

A műsor vételéhez szélessávú, az UHF frekvenciatartomány (UHF IV, V), azaz a 21-69-es csatornák vételére alkalmas tetőantenna szükséges. A hagyományos tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a vételre, a digitális adásokhoz egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder szükséges, amely az érkező digitális jeleket veszi és feldolgozza, majd a kimenetén analóg jellé alakítva továbbítja a tévékészülék felé. A földfelszíni, műholdas és kábeles terjesztésű műsorok vételéhez különböző set-top-box szükséges az eltérő modulációs technika miatt. Kaphatók olyan duál módusú tévékészülékek is, amelyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak (IDTV = Integrated Digital TeleVision), a vevőben megtalálhatók mindkét vételhez szükséges egységek.